Фарширована курка та вишні: особливості рецепту Чорнобаївського борщу на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Учасниця мистецько-кулінарного фестивалю «Таврія – Борщ» Любов Адамець. Суспільне Херсон

Щоб скуштувати страву, Ірина приїхала з іншого району Херсонщини. Говорить, що кожна господиня готує цю страву по-своєму, тому їй цікаво було дізнатися нові рецепти.

"Борщ дуже смачний, насичений. Дуже смачні добавки: пампушки чудові, сальце. Здивували консервовані вишні — дуже смачно з ними", — сказала жінка.

Чорнобаївський борщ із сметаною та вишнями. Суспільне Херсон

Скуштувати борщ також прийшла місцева жителька Альона.

"Дуже хочеться, щоб люди збиралися, як раніше, як до війни — на свята за спільним столом. У нас раніше і ярмарки проводилися, і господині виносили з дому все, чим вони багаті, що вони могли приготувати та чим могли пригостити", — згадує Альона.

За рецептом, у борщі варять курку, в яку закладають начинку. Суспільне Херсон

Любов Адамець варила борщ за рецептом, який передала їй у спадок бабуся. З ним вона цьогоріч взяла участь у мистецько-кулінарному фестивалі "Таврія – Борщ". Каже, страву разом із помічницями готували більше чотирьох годин.

"Аналізуючи всю історію нашого життя і розповіді наших пращурів, ми вирішили об’єднати цю історію у своєму борщі. Ось це м’ясо курки варилося в борщі, але курка теж незвичайна. Всередину закладалася начинка, яка складається з домашніх яєць, запашного та гіркого перчику, вершкового масла. Разом з тим, замішується ще таке не рідке і не густе тісто. Начинка закладається в черевину курки. Курку опускають в окріп, краї тіста заварюються і потім вариться борщ", — пояснила Любов Адамець.

Директор Херсонського обласного центру народної творчості Володимир Капелюшник. Суспільне Херсон

Директор Херсонського обласного центру народної творчості Володимир Капелюшник розповів, що через повномасштабне вторгнення фестиваль "Таврія – Борщ" третій рік відбувається в онлайн форматі. Гасло цьогорічного заходу: "Родинний борщ: від покоління до покоління".

"Поки він у самому розпалі. Уже більше п’яти десятків борщів наварено. Практично всі громади Херсонщини варять борщі. Навіть ті, які знаходяться в окупації зараз. Хто в Україні, хто десь за її межами, хтось в Америці, хтось в Бразилії, в Англії, в Ізраїлі — всі варять борщі і присилають нам свої рецепти. Оскільки у нас є найголовніша мета цього року — випустити третю добірку "Борщі Херсонщини. Сімейний борщ. Борщ родини", — сказав чоловік.

Чорнобаївський борщ готовий до подачі. Суспільне Херсон

Фестиваль триватиме до кінця вересня, розповів Володимир Капелюшник. Роботи учасників опублікують на офіційній сторінці центру у Facebook. Також у рамках заходу спеціально звареним борщем пригостять військових, які воюють на Херсонському напрямку.

Новости Херсона