Як переселенці з Херсонщини відкрили в Івано-Франківську крамницю домашніх страв

Переселенці з Херсонщини відкрили в Івано-Франківську крамницю домашніх страв, яка вже два роки тішить місцевих мешканців автентичними кулінарними виробами, приготованими за родинними рецептами досвідченої шеф-кухарки з 52-річним стажем.
Три покоління жіночої родини з Херсонщини – бабуся, мати й онука Катерина Войтович – після початку повномасштабного російського вторгнення опинилися в Івано-Франківську та вирішили не опускати руки, а відкрити власний кулінарний бізнес, що став справжньою гастрономічною перлиною міста й чудовим прикладом успішної інтеграції переселенців у нову громаду.
Родина Войтовичів раніше проживала у місті Гола Пристань, що на Херсонщині, але з початком війни вони опинилися в окупації, тож згодом вирішили виїхати на підконтрольну українську територію. На жаль, все їхнє майно, що залишилося в окупованому місті, було повністю затоплено внаслідок підриву Каховської ГЕС, проте родина знайшла в собі сили розпочати нове життя в Івано-Франківську та заснувати власну справу.
“На той час ми з чоловіком і дитиною були у Франківську, так сталось випадково. Батьки з бабусею приїхали сюди, якийсь час ми не розуміли чи це надовго. Але бабуся у нас шеф-кухар. Тоді вона мала 52 роки безперервного стажу роботи шеф-кухарем. Це єдине, що вона дуже любить і це її радує. І ми їй запропонували щось робити, готувати. По-трошки пробували місцеву кухню і також нам до душі своя, тому хотіли поєднати, щось зробити цікаве і смачне. Готуємо вдома по цей час. Зробили таку маленьку крамничку, дві морозильні камери, невеликий асортимент: 3-5 видів пельменів, вареників, млинці, сирники”, – розповідає про зародження власної справи Катерина Войтович.
Розпочавши бізнес власними силами, родина отримала неоціненну підтримку від місцевих друзів, які запропонували їм безкоштовне приміщення з ремонтом для відкриття магазину. Окрім того, на старті свого кулінарного бізнесу родина Войтовичів отримала грант від чеської благодійної організації в розмірі 40 000 гривень, що дозволило їм придбати необхідне обладнання, зокрема морозильні камери.
Першочерговою метою підприємливих переселенців було познайомити франківців із традиційними херсонськими стравами, особливо з рибними котлетами, які були фірмовою стравою їхньої родини.
“Бо багато друзів, коли приїжджали до нас на Херсонщину, казали то була наша фірмова страва. А ще форшмак, рибні котлети, щось таке рибне. Тому ми почали з цих котлет. У бабусі є власний рецепт, має бути спеціальний соус окремо до котлет. Зараз ми замовляємо спеціальне філе щуки з Херсону. Також є млинці з різними начинками, є млинці з кукурудзяного борошна, безлактозні млинці. Так само сирнички, які готуємо з домашнього сиру. Потім різні види тефтельок, котлеток, малесенькі фрикадельки для діток. Є готові наборчики для супчиків з фрикадельками. Це все ми даємо діткам і воно виключно з натуральних продуктів”, – перелічує Катерина.
Успіх та популярність “Бабусиних страв” базується не лише на автентичних рецептах, але й на якості вихідних продуктів, які ретельно відбираються господинями. Тісто для усіх страв замішується та ліпиться виключно вручну, а для приготування використовуються лише натуральні та фермерські продукти, які родина Войтовичів особисто обирає на місцевих ринках.
Підтримати релокований кулінарний бізнес, який вже протягом двох років успішно функціонує для мешканців Івано-Франківська, вирішив і міський голова Руслан Марцінків, який особисто завітав до крамниці та придбав пельмені, рибні котлети й вареники з капустою, таким чином, допомагаючи прорекламувати справу переселенців.
“Сьогодні підприємницька п’ятниця і у нас релоковане підприємство. Люди працюють, виготовляють самі. Тут таке сімейне виробництво – бабуся, мама, внучка – всі працюють, щоб виробляти такий продукт. Дуже важливо, що люди почали нове життя в Івано-Франківську і працюють, і дають роботу іншим. Тому всім нам бажаю перемоги, всім бажаю, щоб люди могли вибирати місце дислокації. Але ми раді, що люди релокувалися і собі знайшли працю”, – відмітив міський очільник.
Начальник управління праці Івано-Франківської міської ради Наталія Дмитраш відзначила унікальність даного бізнесу, підкресливши сміливість родини, яка, попри складні життєві обставини та зміну місця проживання, наважилася розпочати нову справу.
“Вони надихнули свою бабусю. І надали їй впевненості в тому, що незважаючи на зміну місця проживання і в такий складний час, можна започаткувати бізнес тут та продовжують розвиватися. Гарних їм покупців та щирих клієнтів”, – наголошує Наталія Дмитраш.
За словами представниці міської влади, подібна динаміка, коли внутрішньо переміщені особи відкривають власну справу в новому місті проживання, є позитивною тенденцією, що не лише допомагає переселенцям інтегруватися в нову громаду, але й збагачує місцевий бізнес-ландшафт унікальними пропозиціями, яких раніше не було в Івано-Франківську.
Незважаючи на успіх, Катерина Войтович зізнається, що розвивати власний кулінарний бізнес не так просто, як може здаватися на перший погляд.
“Спочатку здається, що це легко. Я так думала. Але це реально тяжка робота. Та треба вірити в себе, в успіх своєї справи, працювати з рекламою, відвідувачами, вивчати ринок. Поки не спробуєш – не зрозумієш”, – підсумовує підприємниця.
Сьогодні крамниця “Бабусині страви” успішно функціонує за адресою: вулиця Гетьмана Мазепи, 164, корпус 6, запрошуючи всіх мешканців та гостей Івано-Франківська скуштувати автентичні страви, приготовані з любов’ю за унікальними родинними рецептами досвідченої шеф-кухарки.
versii.if.ua А_Степовой

Джерело

Новости Херсона