В Україні назріває дефіцит низки продуктів: яких цін очікувати влітку

Через квітневі заморозки в Україні очікується значне скорочення врожаю абрикосів, персиків, черешень і вишень – до 50-60%, що призведе до зростання цін на ці фрукти. Основну частину потреб покриє імпорт, тому вартість залежатиме від ситуації на зовнішніх ринках.
Про це розповів директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі ЗМІ. За словами експерта, найсерйозніших збитків зазнали абрикоси та персики.

Через квітневі морози Україна вже втратила більше половини потенційного врожаю цих фруктів. Уразливими виявилися й інші кісточкові культури – черешні та вишні. Їх втрати можуть сягнути 50-60%. «В травні заморозків не було, а от у квітні ми мали реальні мінуси на ґрунті. І кісточкові повемерзали серйозно. Найбільше постраждала Черкащина – там було декілька потужних хвиль заморозків«, – розповів Пендзин.

Не всю територію України погода вразила однаково. У Київській області, за словами економіста, ситуація була менш драматичною. Натомість Черкащина зазнала найбільших втрат. Там негода практично знищила значну частину квітучих дерев ще до формування плодів.

Що стосується яблунь, то їхні перспективи поки що залишаються відкритими. У різних районах втрати можуть суттєво відрізнятися, тож наскільки критичною буде ситуація – покаже час.

На фоні загального песимізму окремо стоїть виноград. Експерт зауважив, що ця культура починає розвиватися дещо пізніше, тому квітневі заморозки майже не вплинули на її врожай. Більше того, основні виноградні регіони України – Закарпаття та південь країни уникнули серйозних температурних коливань.

«З виноградом ситуація трошки краща. По Закарпаттю не було великих заморозків, південь України теж обійшло. Є надія, що винограду буде вдосталь«, – зазначив Пендзин.

Незважаючи на втрати, дефіциту фруктів в Україні не буде, запевняє експерт. Проте внутрішній врожай не зможе задовольнити потреби населення, тому країна змушена буде активніше закуповувати продукцію за кордоном.

«Будемо їсти імпортні сливи, імпортні вишні, імпортний виноград, персик, абрикос. Від ціни на зовнішньому ринку залежатиме, наскільки ці фрукти будуть доступні українцям«,
– підсумував Пендзин.

Для пересічного українця це означає одне, що фрукти, особливо кісточкові, цього літа можуть подорожчати. Попит буде задовольнятися за рахунок імпорту, а це завжди дорожче. Тож варто готуватися до менших обсягів української продукції на полицях та вищих цін на сезонні ласощі.

OBOZ.UA А_Степовой

Джерело

Новости Херсона