Херсонка Людмила Волошина займається консервуванням понад 20 років і має безліч рецептів. Її смородиновим варенням, звареним під час окупації, пригощали гостей міста після звільнення у листопаді 2022 року. Баночки з консервацією Людмили потрапляли до представників Європарламенту. Смакують ними й військовослужбовці Збройних Сил України, адже закрутки жінка передає племіннику на фронт.
Людмила Волошина майже все життя працювала інженером з телекомунікацій. Зараз жінка волонтерить та готує консервацію, якою пригощаються друзі та знайомі. Закрутки Людмила робить понад 20 років. Наприкінці 90-х років для її родини це було питання виживання, тому консервувала дуже багато. На початку 2000-х потреба у цьому майже зникла. До консервування херсонка повернулась після початку повномасштабного вторгнення.
«В окупації у нас дешево коштували фрукти та городина. От ми й скористались можливістю. Не знали, що нас чекає далі, яке майбутнє. Так і почали робити закрутки. Коли готували, то думали про звільнення, як будемо частувати наших військових. Консервації вийшло дуже багато, довелось її роздавати», — згадує Людмила Волошина.
Консервація Людмили Волошиної. Фото надане Людмилою Волошиною
Варення, зварене під час окупації міста, потрапило також до парламенту Європейського Союзу. Одну з баночок туди відвезла Іванна Климпуш-Цинцадзе. Консервацією Людмили пригощали гостей міста після звільнення Херсона у листопаді 2022 року. Під час зустрічі з командою видавництва «Білка» та Іриною Білоцерківською херсонка подарувала кілька баночок гостям на згадку.
«Я принесла своє варення зі смородини. Підписала його: «Вироблено в окупації, місто Херсон, 2022 рік». Віддала дві баночки письменниці Тамарі Горіха-Зерня. Пізніше побачила її допис у соцмережі, що у неї є подарунок з Херсона. Однак, за словами Тамари, вона ще й досі не куштувала варення. Адже ці баночки важливі, як символ», — розповідає Людмила.
Людмила Волошина під час процесу підготовки продуктів для варенння. Херсон, липень 2025 року. Суспільне Херсон/Олександр Корняков
Процес виготовлення варення та цукатів незмінний. Людмила Волошина спочатку чистить фрукти від скоринки, нарізає на дрібні шматочки. Далі — все за рецептом.
«Для кілограма шматочків дині потрібно взяти до 300 грамів цукру та склянку води. Зробити сироп, закип’ятити та розлити в баночки з вже готовими шматочками», — каже жінка.
Цукати херсонка висушує під сонцем. Сушарки чи спеціального обладнання жінка не має. Цьогоріч завдяки ранньому сезону баштанних, готує цукати з динь та кавунів.
Людмила Волошина з готовими цукатами. Херсон, липень 2025 року. Суспільне Херсон/Олександр Корняков
«Зазвичай сезон у серпні. Але цього року вже в середині липня можна було купити баштанні. Тому почала робити смаколики. Цукати я висушую, потім перекладаю їх пергаментом. Зберігаю в морозилці. Це смакота, можна і до чаю, якщо хочеться солоденького», — говорить Людмила Волошина.
Людмила має не лише традиційні, а й оригінальні рецепти. Смакують її консервацією і військовослужбовці Збройних Сил України. Мають і улюблені страви. До таких належать варення з гіркого перцю та аджика.
Людмила Волошина у себе на кухні. Херсон, липень 2025 року. Суспільне Херсон/Олександр Корняков
«В мене племінник воює на сході. Любить гостре. Для такої консервації треба взяти по кілограму перцю і цукру. Перець перекрутити на м’ясорубці, додати цукор. Виходить дуже смачно і гостро. А взагалі робимо закрутки з різних овочів. Хлопцям подобається. Це те, що вони завжди можуть скуштувати просто так або додати до гарніру», — розповідає Людмила.
Окрім консервування жінка знаходить час і на волонтерську діяльність.
«Кожен день є заняття: ріжемо стрічки, готуємо. Робимо все з надією, що це для наших визволителів. Віримо, що настане день перемоги», — впевнена Людмила Волошина.
Суспільне Херсон А_Степовой