Вживання щонайменше трьох порцій картоплі фрі упродовж одного тижня може збільшити ризик розвитку діабету другого типу на 20%.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews із посиланням на дослідження команди науковців із Гарвардського університету (США).
«Зв’язок між підвищеним споживанням картоплі та підвищеним ризиком діабету другого типу в першу чергу зумовлений споживанням картоплі фрі», – розповіли дослідники.
Картопля містить такі нутрієнти, як клітковина, калій і вітамін С, але вона також містить і багато крохмалю, який є типом вуглеводів, що розщеплюються на глюкозу, яка у свою чергу забезпечує людину енергією.
Зазначається, що картоплю пов'язують з підвищеним ризиком діабету другого типу, високим кров'яним тиском та збільшення ваги. Однак це дослідження підкреслює, що те, як саме ми готуємо їжу, має велике значення для нашого здоров'я.
У дослідженні взяли участь понад 205 тис. осіб у Сполучених Штатах – за їхнім раціоном дослідники стежили понад три десятиліття.
За цей час у понад 22 тис. осіб діагностували діабет другого типу.
Порівняно з людьми, які рідко їли картоплю, ті, хто їв принаймні сім порцій картоплі на тиждень, мали на 12% вищий ризик розвитку діабету другого типу.
Люди, які їли картоплю фрі тричі на тиждень, мали на 20% вищий ризик розвитку діабету другого типу порівняно з людьми, які рідко її їли.
При семи порціях картоплі фрі на тиждень цей ризик зріс вже до 27%.
Як повідомляв Укрінформ, міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко торік заявив, що в Україні діагноз «цукровий діабет» встановлено 1,2 млн осіб, але реальна цифра може бути більшою. Тому не варто нехтувати регулярними обстеженнями.
Фото: Pixabay