«У цьому році, як і в минулому, усі хочуть херсонського кавуна»: фермер про сезон кавунів на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фермер з Херсонщини Андрій Целеп демонструє, які вродили кавуни цього року. Суспільне Херсон

У порівняні з минулим роком, площі під баштанні культури збільшились вдвічі: з 20 до 46 гектарів, сказав фермер.

"Із тим, як зросли в нас масштаби вирощування, так і зросли масштаби наших проблем. Складність вирощування в цьому році, напевно, навіть у три рази стала більшою. В нас виникли проблеми з постачанням води, з людьми. Людей тут дуже мало. Ми кожного дня замовляли приблизно чотири бригади — це по шість чоловік. Одна бригада у шість чоловік може завантажити в день від одної до двох фур. Для нас цього було не достатньо, але людей ми тут більше знайти не змогли", — сказав чоловік.

Свердловина, яку пробурили для поливу полів. Суспільне Херсон

Для поливу кавунів на полі пробурили свердловину на глибину близько 50 метрів. Цю технологію, каже Андрій, застосовували і на лівобережжі.

"Але тут ми її вдосконалили тим, що у нас раніше була тільки одна помпа — знизу стояла, а тепер ми добавили другу, що дало нам більше води. На дев'ять метрів ми вирили свердловину: десь метри чотири викопали екскаватором, а потім ще метрів п'ять люди вручну виривали лопатами. У цій свердловині, де ми стоїмо, – солона вода, в ній десь 2,7 солі. У нас є ще дві свердловини, там більш якісна вода і там у нас кращий кавун вийшов", — пояснив фермер.

Висаджені кавуни на полі. Суспільне Херсон

На врожайність цьогоріч вплинула мала кількість опадів та аномальна спека. Тому з одного гектара вдалося зібрати в середньому по 40 тонн кавунів, хоча планували 50-60, сказав Андрій Целеп.

"У цьому році був у нас новий сорт, називається він Целін. Це ранній кавун. Вирощували ми його під термосом, тобто ставили дуги і зверху натягували плівку. В тому році ми його не вирощували. А це нам порадив наш знайомий. Ну, попробували — нам, в принципі, він сподобався. По смаковим якостям точно гарний", — розповів чоловік.

Він також показав, як визначити стиглість кавуна. Каже, достатньо перевірити дві характеристики.

"Перше — це його колір, коли у нього стають оці смужки білими. Якщо він ще зелений, то вони у нього як би салатові. Друге — це в нього є тут такі "ложечки", ми їх так називаємо, вони повинні бути сухими. Якщо вони будуть зеленими, то кавун ще буде незрілим", — пояснив Андрій.

Андрій Целеп показує, як визначити стиглість кавуна. Суспільне Херсон

Також при розрізанні кавуна має бути характерний хруст. Він свідчить про те, що у плоді достатньо вологи і його можна вважати стиглим, додав фермер. Чоловік каже, передзамовлення на херсонські баштанні отримав ще до початку сезону збору. Кавуни вантажили у фури одразу з поля.

"Ми працюємо майже з усією Україною: Київ, Житомир, Львів, Миколаїв, Одеська область, Дніпро. Також деякі люди приїжджали із Запорізької області. Так як ми недалеко від Херсону, то звідти теж до нас люди приїжджають. І у нас ринок у Херсоні. Я навіть скажу, що в цьому році напевно 90 відсотків кавуна, який продається у самому місті Херсоні, то це наш кавун. У цьому році, як і в минулому, усі хочуть херсонського кавуна. Цьому сприяє наша земля, наше сонце і любов до нашої роботи", — сказав аграрій.

Поле з кавунами. Суспільне Херсон

За його словами, херсонськими кавунами цьогоріч встигли посмакувати і українські військовослужбовці.

"У цьому році до нас дуже багато військових приїжджали. Якщо це в нас беруть там, скажімо, п'ять-десять кавунів, то ми їм давали завжди безоплатно. Одного разу приїхали троє військових, попросили у мене два кавуна. Я сказав, що мені гроші не потрібні, вони мені зробили отакий подарунок — це кейс від патронів. Сказали, що можна складати до нього різні інструменти", — розповів чоловік.

Фермер каже, що збір ранніх кавунів майже закінчився. Зараз на полях дозрівають більш пізні сорти. Їх сезон розпочнеться у вересні. З шістнадцяти гектарів планують зібрати 300-400 тонн кавунів.

Новости Херсона