Ціни на яйця у листопаді-грудні підвищаться ще на 10-15%, після новорічних свят почнеться зниження.
Про це в коментарі Укрінформу сказав у Харкові голова громадської спілки "Міжрегіональний союз птахівників та кормовиробників України" Вадим Шиян.
“Подорожчання сезонне, але також воно забезпечене тим, що підвищились ціни на корми, кормові домішки, курс долара, електроенергія, паливно-мастильні матеріали, логістика, це все пішло в інфляцію”, — говорить Шиян.
Подорожчання кормів зумовлене зерновою складовою – через посуху цього року значно знизилися врожайність у порівнянні з попередніми роками. На вартість імпортних складників впливають курси долара та євро. Тож, за прогнозом Шияна, до Нового року яйця здорожчають орієнтовно на 10-15%.
“Виробники рахують собівартість. Якусь все ж таки маржу закладають. Для них ціна виправдана, щоб галузь могла працювати. І так вже багато птахофабрик закрилося. У Харківській області залишилося дві яєчні птахофабрики промислові, а до повномасштабного вторгнення було п’ять. Із тих, що закрилися, тільки одна була в тимчасовій окупації, інші дві припинили роботу, бо невигідно. Купівельна спроможність населення на сході України не висока, а логістика дорога”, — розповів голова спілки.
У харківських супермаркетах яйця різних категорій зараз коштують 60-80 гривень, на ринках за домашні правлять 90-100.
Ціни зростуть і триматимуться до 7 січня, після чого дещо впадуть. Потім традиційне подорожчання очікується перед Великоднем, зазначив Шиян.
Як повідомлялося, українські виробники вчергове підняли відпускні ціни на тепличні огірки і на кінець минулого тижня ціни сягнули 100-125 грн/кг, що на 72% вище минулорічних показників.