Українці стали більше заощаджувати на їжі. Менше грошей на їжу вони не витрачають, але якість та обсяг харчування стали нижчими. Найбільше ця тенденція простежується у середовищі літніх людей – передпенсійного та пенсійного віку.
Про економію на їжі свідчать результати дослідження, проведені ресурсом Gradus.
Отже, з початком повномасштабної війни українці стали більше заощаджувати на харчуванні. Водночас видатки на їжу меншими не стали через зростання цін. Але обсяг харчування та його якість стали нижчими.
Відповідно до результатів опитувань, наші співвітчизники називають дві основні причини, що змушують їх заощаджувати на їжі:
- підвищення цін на продукти;
- зниження сімейного доходу.
Саме ці дві причини найчастіше змушують наших співвітчизників, у буквальному сенсі, приборкувати свій апетит. Найбільша питома вага тих, хто заощаджує на їжі, припадає на частку літніх людей (віком 56+ років). Серед цієї вікової групи економлять на харчах 77%. У кожного – свій спосіб заощадження. Хтось просто став вживати менше їжі, а хтось – частіше відмовляє собі у дорогих харчах.
Загалом способи економії на їжі виглядають таким чином:
- обирають дешевші продукти – 64%;
- стали частіше готувати їжу вдома – 48%;
- споживають менше їжі – 42%;
- замінюють продукти на більш доступні – 40%;
- пропускають деякі прийоми їжі – 12%.
Найбільше українці відмовляють собі у кондитерських виробах. На них заощаджують 49% опитаних. Майже стільки ж (48%) відмовляють собі у рибі та інших морепродуктах. Водночас на базових продуктах, таких як хліб, олія, крупи, борошно, яйця та овочі, заощаджують лише 11% наших співвітчизників.
Водночас слід зауважити, що лише за вересень поточного року ціни на продукти в Україні загалом зросли на 1,5%. Основною причиною став дефіцит продовольства на ринках в Україні.
Today.ua А_Степовой